‘Door het zwarte gat van de ic’

mei 9, 2020

Dit artikel in Volkskrant behandelt de fysieke, cognitieve en mentale klachten die een grote groep patiënten jarenlang houdt (Post Intensive Care Syndrome, PICS). Delirium is daar vaak mede debet aan. 

Elk jaar belanden ongeveer 80 duizend Nederlanders op de ic na een operatie, bloedvergiftiging, ademhalingsproblemen, griep, een ongeval of door een ernstige infectie zoals covid-19. Door de coronacrisis groeit het besef hoe ingrijpend een ic-opname kan zijn en hoe zwaar en langdurig het herstel, als er al sprake is van volledig herstel. Dat geldt in het bijzonder voor covid-19-patiënten, omdat die extreem lang op de ic verblijven: vaak drie weken of langer, terwijl de gemiddelde ic-opname een of twee dagen duurt. Maar ook na een korter durend verblijf op de ic houdt een grote groep jarenlang klachten. Zowel fysiek, cognitief als mentaal. 
….
Als patiënten op de ic plotseling ernstig verward raken, oftewel een delier doormaken, vergroot dat de kans op problemen met het denkvermogen. 
….
Dat een delier vaker voorkomt bij ontstekingsziekten komt waarschijnlijk doordat de ontsteking – van bijvoorbeeld de longen – doorreist naar het brein. 
….
Lees het volledige artikel uit de wetenschapskatern van Volkskrant 9 mei 2020 via de l
ink: 
https://www.volkskrant.nl/wetenschap/hoe-ingrijpend-een-ic-opname-kan-zijn-je-gaat-er-met-de-ene-ziekte-in-en-komt-er-met-een-extra-aandoening-uit~b19e0576/

Revision number: 1.1

Prolira BV
HQ:                              Visiting address:
IJsselburcht 3             Padualaan 8
6825BS Arnhem        3584CH Utrecht
The Netherlands       The Netherlands

 

T. +31 (0)85 06 01 656
E. Info@prolira.com
W. www.prolira.com

error: Content is protected !!